söndag 25 januari 2015

normbrytande punk.

Jag blev så glad häromdagen när jag läste att Pertti Kurikan Nimipäivät ska vara med i uttagningarna till Eurovisionen i Finland. Det är ett band med utvecklingsstörda medlemmar. Och det är så bra att dom ska vara med. Att dom inte är med i någon anpassad tävling. Att dom är med bland alla andra. För det är så man måste och ska göra. Låta dom, och alla andra som på något sätt anses avvika från det "normala", vara med bland allt annat där allt förlöper så som det "ska" och där man är perfekt och så otroligt normal. Ja just ja man ska vara försiktig med sarkasm i skrift. Undrar varför just jag har fått den lärdomen.

Men ja, sluta anordna platser och tillställningar för människor som inte platsar bland det "normala" att vistas på, släpp in dom istället och låt dom vara med och lära oss. Sluta anordna modevisningar för rullstolsburna och låt dom vara med och visa upp sina kläder bland människor som har ben som bär dom. Annars kommer glappet aldrig att minska eller försvinna.

Finland är ett märkligt men på många sätt ett jättefint land, och det förvånar mig inte att det är just där som ett band som detta får komma fram. Får synas och får vara precis vad dom är. Heja Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar