fredag 14 september 2012

tvåspråkigheten.

det är fredag. det känns inte så. sitter på biblioteket och skriver en uppgift om tvåspråkighet. ögonen svider. jag vill hem. men jag måste göra det här. nu. idag. om jag ska få min viinipullo på lördag, för att nu kodväxla lite. vet ni vad man gör när man kodväxlar? man blandar mellan två språk, slänger in ord här och där. min lärare sa att jag gör det när jag sa att jag är finlandssvensk. varför vittu skulle jag?

2 kommentarer:

  1. Språkintresserad som jag är, är ändå kodväxling nytt för mig. Jag är bara glad armatur i sammanhanget och kollade lite på allvetande Wikipedia där följande stod: Ökad kunskap i båda språket - ökad kodväxling.

    Att man är finlandssvensk behöver inte automatiskt betyda att man kodväxlar mellan finska och svenska. Men befinner man sig i stark tvåspråkig eller i enspråkig finsk miljö så kan jag gott tänka mig ökad kodväxling.

    SvaraRadera
  2. jo absolut, nog har hon ju rätt att det förekommer men hon tog det bara så för givet. jag kodväxlar säkert mer än vad jag tänker på också hemma, men här i sverige funkar ju inte det.

    SvaraRadera